Haberlerde Başlık Seçimi
Ülkemizde haber sitelerinin bir çoğu, ziyaretçilerinin ilgisini çekebilmek ve merak uyandırmak için haber başlığını çok farklı yerlere gidebilecek şekilde dizayn etmektedir. Ancak bu yöntem genellikle kullanıcıların hoşuna gitmez ve çoğu kullanıcıyı siteden soğutur.
Peki neden böyle bir yönteme başvuruyorlar?
Çünkü, site içerisinde gezinme oranı arttıkça reklam gösterim / tıklanma oranı da artmaktadır. Ayrıca kullanıcıları her ne kadar rahatsız etse de bilgiye ulaşma isteği sebebiyle daha fazla sayfada dolaşma ve sitede durma süresinin artması seo açısından da artı puan olarak karşımıza çıkmakta. Her ne kadar siteyi devamlı ziyaret eden kullanıcılar bu durumu sevmese de rekabetin yüksek olması nedeniyle büyük siteler bu yöntemi tercih etmektedir.
Buraya kadar olan bölümde kullanıcıları belirli ölçüde rahatsız eden bir kullanım türünden bahsettik. Bunun sebebi öncelikle var olan büyük sitelerin bu konuda ekstrem yapmış olduğu işlerden bahsetmekti. Şimdi buraya kadar olan bilgilerle, aynı yöntemi uygularsanız istemediğiniz sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü;
- ilgili haber bir kişi veya kurum hakkındaysa ve başlık ilgili kişi ve(ya) kurumu zan altında bırakır nitelikteyse ciddi tazminat davalarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. (Her ne kadar içerik alakasız olsa bile)
- Henüz haber siteniz yeniyse ve tanınmayan bir siteyseniz, sitenize güvenilirlik oranı da son derece düşük olacaktır. Yeni olan bir sitede haber başlığının içerikten alakasız olması kullanıcıyı %90+ oranda geri dönüşsüz olarak kaybedeceksiniz.
- SEO açısından kullanıcının sitede dolaşma ve gezinme süresi ne kadar önemli olursa olsun, kullanıcı deneyimi açısından içerikle alakalı haberler başlıkları seçmek, yeni açılan ve orta ölçekli siteler için kullanıcıyı tekrar siteyi gezme konusunda teşvik edecektir.
- SEO açısından içerikteki kelime yoğunluklarına göre başlık seçimi yapmak, arama sonuçlarında daha önde çıkmanız için büyük bir etken olacaktır.
Peki Haber Başlığı Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Özellikle yeni bir siteniz varsa veya orta ölçekli bir haber sitesine sahipseniz;
- Başlık kesinlikle içerik ile uyumlu olmalı. Bu hem kullanıcının siteye güveni açısından hem de seo açısından oldukça önemli bir parametredir.
- Başlık çok uzun olmamalı ve olayı net bir şekilde belirtmeli.
- Başlık genellikle 50-60 karakteri geçmemeli.
Peki, yüksek trafikli haber siteniz varsa?
Bu aşamada da kullanıcıyı rahatsız etmeden, merak uyandıran başlıklar seçebilirsiniz. Çünkü artık hem sitenizi sürekli ziyaret eden kullanıcılarla hızlıca etkileşim kurmalısınız. Yanı sırada çoğu haberde de seo açısından kriterlere tam olarak uyarak yeni ziyaretçileri sitenize gelmeye teşvik etmelisiniz. Bu çok ince bir çizgi. İlgili seçimler sonrasında ziyaretçi davranışları oldukça titizlikle incelenmeli ve buna göre yol haritası çıkarılmalıdır.