Haber Botlarının Tarihsel Gelişimi
Haber botları, ilk olarak 1990’lı yılların ortalarında kullanılmaya başlanmıştır ve o dönemde, bu botların amacı, haberleri toplamak ve tüketicilere mesaj olarak göndermekti. İlk haber botları, çoğunlukla IRC (Internet Relay Chat) adı verilen bir sohbet ağı üzerinden çalışıyordu ve haberleri, çeşitli haber kaynaklarından toplayarak kullanıcılara gönderiyordu.
İlk haber botları, genellikle belli bir konuyu veya alanı takip edip tüketicilere, bu konu veya alana ilişkin haberleri gönderiyordu. Örneğin: bir haber botu; hedef ilgi alanına göre sadece belirli bir kategorideki haberleri topluyor ve tüketicilere sadece o kategorideki haberler gönderiyor olabilir. Dolayısıyla; bir haber botundan sadece teknoloji haberleri istenmişse, haber botu teknoloji haberleri ile ilgili kaynaklardan gelen verileri kullanıcıya gönderebilmekteydi.
2000’li yılların başında, haber botları, web siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden de kullanılmaya başlandı. Bu sayede, tüketiciler haberlere daha kolay erişebiliyor ve haberleri takip etmek için çeşitli kaynaklara gitmek zorunda kalmıyorlardı. Ayrıca; bu dönemde, haber botlarının içerik çeşitliliği de artmaya başladı. Bu çeşitlilikle beraber haber botlarının filtreleme ve fonksiyonel özellikleri de gelişmeye devam etti.
2010’lu yıllarda ise, haber botlarının içerik üretme yetenekleri gelişmeye başladı. Bu botlar, haberleri yalnızca toplamak ve tüketicilere göndermekle kalmıyor, aynı zamanda haberleri değiştirebiliyor / özgünleştirebiliyordu. Bu sayede, haber botları, haberleri derleyebilecek kadar gelişti ve bu sayede, haberleri takip etmek isteyen kişiler ve kurumlar için daha da kullanışlı hale geldi.
Bu gelişmeler, özellikle de yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte günümüzde ilk başladığı yıllara nazaran oldukça fonksiyonel hale gelmiştir. Böylece haber botları, haberleri daha doğru ve daha hızlı bir şekilde toplayabiliyor ve ayrıca haberleri derleyip daha düzenli bir şekilde servis edebiliyor. Bununda ötesinde çeşitli sensörler ile birlikte algılama fonksiyonları gelişmiş güçlü bir robotik teknoloji kullanıldığında bir haber botu, bir olaydan sonra olayla ilgili haberleri toplamak yerine, olayı anında analiz ederek haber üretebilir ve ilgili kişi / kurumlara bu haberleri gönderebilir. Bu sayede, haber botları anında işlem sağlayabiliyor farklı kaynaklardan veri arama gibi işlemleri de ortadan kaldırmış oluyor.
Bu teknolojik gelişmelerin tamamı, haber botlarının gelecekteki yerini de etkilemiştir. Önümüzdeki yıllarda, haber botlarının içerik üretme yetenekleri daha da artacak ve bu botlar habercilik anlayışını da kökünden değiştirebilecektir.